21 de des. 2007

Quantes llengües existeixen en el món?


La resposta a aquesta pregunta és una mica complicada. Primer perquè encara s'estan explorant zones del món on es descobreixen noves llengües i també perquè hi ha llengües que, per diversos motius, s'estan extingint ràpidament. I segon perquè la frontera entre llengua i dialecte entra de vegades en conflicte tant per qüestions lingüístiques com polítiques.

Tot i això, la majoria dels experts xifra el nombre de llengües entre 5.000 i 7.000. Com a referència s'acostuma a citar l'Ethnologue, que parla de 6.912 llengües vives.

Els continents asiàtic i africà són les zones amb un nombre més gran de llengües i alhora els més amenaçats per la futura extinció d'algunes d'elles. Els països que encapçalen el rànking de llengües vives són Papua/Nova Guinea (847), Indonèsia (655), Nigèria (376), Índia (309), Austràlia (261), Mèxic (230), Camerun (201), Brasil (185), Zaire (158) i Filipines (153).

Les 10 llengües més parlades del món són les següents:

- Xinès, Mandarí amb 885 milions de parlants
- Castellà amb 332 milions de parlants
- Anglès amb 322 milions de parlants
- Àrab amb 206 milions de parlants
- Bengalí amb 189 milions de parltans
- Hindi amb 182 milions de parlants
- Portugués amb 170 milions de parlants
- Rus amb 170 milions de parlants
- Japonès amb 125 milions de parlants
- Alemany amb 98 milions de parlants



Les estadístiques diuen que la majoria de la població mundial és bilíngüe, és a dir, que es pot expressar amb soltura en dos idiomes, encara que només un de cada quatre estats reconeix dos o més llengües oficials. Tota Àfrica i la major part d'Àsia és multilíngüe, a l'igual que Rússia. En Europa, Islàndia és l'únic país sense minoríes lingüístiques. Si afegíssim al rànking anterior les segones llengües, l'anglès arribaria als 800 milions de parlants, el castellà als 350, a l'igual que l'hindi, i el rus arribaria als 290.

Extret de Llengües del món

6 comentaris:

Anònim ha dit...

bona pero es poden actualitzar les dades

Anònim ha dit...

Me gusta jugar maincra

Martí Güell ha dit...

si estas viendo esto sos pelotudo

Unknown ha dit...

Hola putasssssssssssss

Unknown ha dit...

toyqrdpierujgORWUÑG<JR-Sñt´FERWJÒIAS´J<☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺ GHFNVÑIOAERGASKHYAÑRODKSJGBÑITWOAÑZD-V,F<EGPÑJKJTOFEI´TUrwwwwhyae7j5wfWÈTIPÑ

Unknown ha dit...

holaaaaa